Sain mahdollisuuden osallistua Suomen lukiolaisten liiton vaaliseminaariin Espoossa, vaikka oma lukioni täällä Hyvinkäällä ei minua paneeliinsa kutsunut. Sveitsin lukion paneeli antoi oudon kuvan yhteiskuntakasvatuksesta, sillä paneelissa ei ollut yhtään naisehdokasta. Syitä en tiedä, mutta itse näkisin koulun tehtäväksi lisätä tasa-arvoa ja hälventää mielikuvia päätöksenteon sukupuolittumisesta.
Espoossa oli paneeli hyvin järjestetty ja yleisökysymyksistä ehdottomasti paras oli: kuka teistä ei ole feministi? Yllätyksekseni ehdokkaiden joukosta kuului muutama ”määrittele feminismi” – huuto. Pidän erittäin huolestuttavana, jos eduskuntaan pyrkivä ei osaa määritellä feminismin tarkoitusta. Huolestuttavaa jo ihan maamme peruskoulutuksen tason kannalta. Määrittelen sen nyt teille. Feminismin mukaan naisilla tulee olla samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin miehillä. Helppoa ja yksinkertaista.
Suomessa ovat osa-aikatyö, määräaikaiset työsopimukset ja jopa nollatuntisopimukset lisääntyneet. Pelkään, että naisen euro on pian vähemmän kuin 83 senttiä. Nimittäin naiset tekevät osa-aikatöistä 70% ja määräaikaisistakin 60%. Ja yksityisellä palvelusektorilla osa-aikainen työsuhde merkitsee 7% pienempää tuntipalkkaa. Palkkaeroja on yritetty selittää mm. miesten korkeammalla koulutusasteella. Viimeisimmät tutkimukset kuitenkin osoittavat, että korkeasti koulutettujen kohdalla palkkaerot miesten ja naisten välillä ovat jopa suuremmat.
Elinkeinopolitiikalla on myös sukupuoli. Palveluiden, kuten koulujen, vanhainkotien ja lastensuojelun työntekijävajeen korjaaminen kohdistuu voimakkaammin naisiin, kun taas teollisuuden tukeminen helpottaa välittömämmin miesten asemaa työmarkkinoilla. Rakennusinvestointeja tarvitaan, jotta talouden elvytys toimii, mutta investoinnit ihmisiin ja palveluihin seinien sijaan eivät myöskään saa jäädä jälkeen.
Olin itse lukiolaisena, nuorena naisena antifeministinen. Sitten kasvoin aikuiseksi.
Julkaistu 23.3.2015 Aamupostissa otsikolla ”Vaalikynä”
Kukka Hattutäti sanoo
Tutkiminen on vaikeaa – varsinkin oikea sellainen.
http://www.labour.fi/ptblogikommentit.asp?AiheID=165
Pauli Sumanen sanoo
Sanot: ”Pelkään, että naisen euro on pian vähemmän kuin 83 senttiä.”
Pelkosi on turha. Se on tänään jo yli 100 senttiä, jos teemme palkkaerolaskelman tasa-arvoiseti, niin kuin toivottavasti sinä haluat.
Palkkatasa-arvo on jo saavutettu. kaikki seuraavat luvut löytyvät viitteiden perusteella verkosta, joten voit tarkastaa, etten valehtele.
Vuonna 2013 työlliset miehet tekivät 2 203 024 000 tuntia ja naiset 1 760 649 000 tuntia (Tilastokeskus Työvoimatutkimus, Taulukot, Työvoimatutkimuksen aikasarjataulukot, 065). Vuonna 2013 työlliset miehet saivat työtuloja (palkka-, elinkeino- ja maataloustulot yhteensä) 48 078 437 000 euroa ja naiset 36 387 129 000 euroa (Tilastokeskus: Veronalaiset tulot, Taulukot, Veronalaiset tulot 2013, 4). Työllisten miesten keskituntipalkka oli 21,82 euroa ja naisten 20,67 eli naiset saivat 94,72 % miesten työtuloista.
Näissä luvuissa on mukana yrittäjät, osa-aikatyöntekijät, tulot ylitöistä ja palkka sivutoimesta. Ylityölisät ovat noissa luvuissa mukana korotettuina tuntipalkkoina, mutta työtunnit vain yksinkertaisina tunteina.
Jos on tasa-arvon mukaista, että ylitöistä maksetaan korotettua palkkaa ja että esimerkiksi yötyöstä maksetaan yötyölisää, ei tuossa 5 % erossa ole mitään tasa-arvon vastaista.