Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muu kokousväki
Viime vuonna aloitin ryhmäpuheenvuoroni sanoilla: Hyvinkäällä on hyvä pöhinä. Vuosi tämän jälkeen hyvä meininki jatkuu. Hyvinkäällä järjestettiin viime kesänä mm. Rockfest ja Iskelmäkesä, Red Carpetkin on vakiinnuttanut paikkansa. Populaarikulttuurin suurtapahtumat ovat tulleet Hyvinkäälle jäädäkseen.
Tänään yhtenä, ehkäpä valtuuston jakavana kysymyksenä tulee olemaan kaupunkimme kultuurilaitosten avustusten korottaminen. Esitimme jo viime vuonna, että avustuksiin tehtäisiin indeksikorotukset, mitkä jäädytettiin ns. säästövuosien ajaksi.
Kyse on nyt vain reilusta 50 000 eurosta, meidän omille kulttuurilaitoksillemme. Muistutuksena, että viime budjetissa kaupunginjohtajan päätäntävaltaan käytettäväksi kärkihankkeisiin sisältyi moninkertainen summa. Siis summa joka oli budjetissa normaalien kärkihankkeisiin varattujen rahojen lisäksi.
Joka tapauksessa olemme radanvarsikaupunkina saavuttanut paikkamme hyvänä tapahtumakaupunkina. Kävijöitä meillä siis riittää. Mutta kuinka saisimme heidät myös jäämään, eikä vain piipahtamaan? Mitkä ovat ne eväät, joilla saamme lapsiperheet muuttamaan Hyvinkäälle? Ja toisaalta nuoret aikuiset jäämään tai palaamaan opiskelujen päätyttyä?
Lapsiperheiden palvelut ovat tässä avainasemassa. Sillä tarjoaako Hyvinkää subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen tai mikä on lapsiryhmien koko suhteessa kasvattajiin, on merkitystä. Lähikouluilla ja muilla lähipalveluilla on väliä. Tänään käsittelyssä olevan talousarvioesityksen mukaan Hyvinkää on kuitenkin supistamassa palvelujaan.
Se, että kouluverkosta on vihdoin tehty päätöksiä, on itsessään kyllä varmasti kaikkien mielestä hyvä asia. Mutta onko pakko tehdä kouluinvestoinnit nyt kiireellä, lähes samaan aikaan? Eikö lukiokäytöstä vapautuvaa Sveitsin koulua voisi käyttää muutaman vuoden ajan vielä perusopetukseen?
Hyvinkään tulos on kahtena vuonna peräkkäin ollut reilusti plussalla. Erityisesti verotulojen budjetointi on ollut alimitoitettua. Siitäkin huolimatta meillä edelleen mennään säästölinjalla. Peruspalveluista ja nimenomaan lähipalveluista ollaan jatkuvasti säästämässä.
On mielestäni varsin kummallista, että Paavolan terveysasemaa ja Hakalan neuvolaa esitetään lakkautettavaksi, kun toisaalta meille valtuutetuille on kerrottu, että Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä on se taho, joka tekee jatkossa nämä päätökset. On jopa ilmaistu, että on melkeinpä turhaa ottaa kantaa sote-asioihin tässä valtuustosalissa.
Sotekuntayhtymä on ensi vuonna tekemässä palvelukartoitusta, jonka seurauksena Hyvinkäälläkin sotepalveluiden verkko tullaan muodostamaan. Kuitenkin me olisimme nyt tekemässä näitä päätöksiä etukäteen, kuntayhtymän nenän edessä. Heikentäen lähtöasemaa tulevien palveluiden suunnittelemiseksi.
Viime vuonna teimme talousarvioon esityksiä, jotka olisivat edistäneet mahdollisuutta löysentää vanhusten kotihoidon asiakkuuskritteerejä. Esityksemme eivät menneet läpi ja nyt asiakkuuskriteerejä onkin tiukennettu. Käytännössä olemme siis ajamassa vanhuksia lähes heitteille. Yhä useammin tapaa ikäihmisiä, jotka ovat itse selkeästi avun tarpeessa, mutta he ovatkin puolisonsa omaishoitajia! Haluammeko me edelleen tukea tätä kehitystä? Onko se viriilin tapahtumakaupungin kääntöpuoli, takapiha?
Vasemmiston valtuustoryhmä on tyytyväinen, että ensi vuoden talousarvioon on lisätty kotihoitajia. Se ei mielestämme kuitenkaan vielä riitä. Kotihoitoon saisi varmasti helposti uppoamaan 20 uutta hoitajaa, mutta olemme esittämässä täällä tänään, että kotihoitajien määrää lisätään niin, että ensi vuonna meillä olisi 10 hoitajaa enemmän kuin vuonna 2018. Onhan meillä apua tavitsevia vanhuksiakin enemmän.
Hyvinkään kaupunki, monesta muusta isommasta tai pienemmästä kunnasta poiketen, on nykyisellä kansanedustuskaudella noudattanut hallituksen linjaa hyvinkin tiiviisti. On ollut kiky-loikkaa ja varhaiskasvatusoikeuden rajaamista, hoitajamitoituksia on heikennetty ja palveluja lakkautettu tai ulkoistettu sitä mukaa kuin se on vain ollut mahdollista.
Lähdimme jopa ns. Sote-kelkan kyytiin, eli vaikka nykyhallitus ei sote-lakeja valmiiksi saa, me olemme jo siirtäneet sosiaali- ja terveydenhuollon pätökset toisiin kokouksiin. Kokouksiin, joissa ollaan menossa jo kovaa vauhtia porvarihallituksen osoittamaan suuntaan, eli kohti yksityisiä palvelujentuottajia.
Ensi keväänä on uudet eduskuntavaalit. Silloin mitataan nykyhallituksen luottamus ja sen päätöksien pitävyys. Se olemmeko Hyvinkäällä näinä vuosina tehneet oikeita ratkaisuja vai joudummeko vielä pakittamaan, jää nähtäväksi. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta harvoin kysytään, ja he eivät usein edes jaksa vastata. Kuitenkin heillä olisi eniten sanottavaa.
Toivon hyviä päätöksiä tänä iltana.
Hyvinkään Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja
Riika Raunisalo