Aamupostin mielipidepalstalla 15.9. peräänkuulutettiin demokratiaa ja päättäjien tekojen helpompaa tarkastelua. Olen aivan samaa mieltä. Nykyisenlainen kaupungin sivujen pöytäkirjojen ja erillisten äänestyslistojen ja liitteiden luettelointi ei anna helposti kuvaa kuntalaiselle siitä, onko heidän äänestämänsä päättäjät toimineet kuten on odotettu. Esimerkiksi jonkinlaista koontia voisi myös paikallislehti asioista pitää ja esittää esimerkiksi budjetin valmistelun ja vaalien yhteydessä.
En kuitenkaan aivan täysin ymmärtänyt kirjoittajaa hänen esittäessään vihreiden edustavan oppositiota Hyvinkäällä. Vihreillä kun kuitenkin on omat edustajansa sekä kaupunginhallituksessa että kaupunginvaltuuston puheenjohtajistossa, ja kaikissa lautakunnissa jopa niiden puheenjohtajia myöden. Onpa Hyvinkään vihreillä myös varapuheenjohtajan paikka Keusoten yhtymähallituksessa. Siksi on vaikea ajatella heidän edustavan millään mittarilla oppositiota kaupunkimme päätöksenteossa, varsinkaan kun teot näissä toimielimissä eivät ole puhuneet sen puolesta.
Vanhankirkonsillan rakentamisen vastustajina vihreät eivät ainakaan ole loistaneet, vaikkakin jotkut yksittäiset puolueen edustajat ovat olleet rakentamista vastaan. Käsittääkseni sillan rakentamista tässä taloustilanteessa on toistuvasti ja yhtenäisesti vastustanut vain kaksi puoluetta, me vasemmistoliitossa sekä perussuomalaiset.
Syy haluumme rakentamisen lykkäämiseksi ei ole se, että haluamme kehitystä tai muiden tekemiä päätöksia nimenomaisesti vastustaa, vaan se, että tässä ajassa kun palveluista leikataan, kaupungin työntekijöitä lomautetaan ja jopa irtisanotaan ja meillä on jo päällä mittavat investoinnit lukion ja uimalan osalta, emme mielestämme voi kasvattaa kuntalaisten velkataakkaa. Näinhän meillekin on jo vuosia oikeiston puolelta ”opetettu”.
Tiedän, että minut lähes mestataan tästä yksinkertaistamisesta, mutta pakko mainita, että kuluvan vuoden talousarvio oli jo alkujaan noin 5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vanhankirkon sillan kustannusarvio on noin 5 miljoonaa euroa. Ymmärrän toki, että investointivelka ja peruspalveluiden kattamiseksi otettava velka ovat aivan eri asioita. Mutta investointejakin pitää lyhentää ja ne tulevat näkymään myös käyttöbudjetissa tavalla tai toisella.
Vasemmistoliittoa on usein väitetty vastuuttomaksi talousasioissa, etenkin kun olemme huonon taloustilanteen ja alhaisen korkotason aikaan esittäneet infraan ja peruspalveluihin investointeja, jotka olisivat luoneet ihmisille työtä ja hyvinvointia. Nyt kun sillan rakennushanketta esitti kaupunkimme oikeistojohtoinen hallitus, sen otettua asian käsittelyynsä teknisen lautakunnan päätettyä ”väärin”, ja valtaosan valtuustoa peesatessa, se onkin järkevää talouspolitiikkaa.
Avainkysymys lieneekin se mihin investoidaan. Esimerkiksi koulut ja päiväkodit, kirjastot ja liikuntapaikat sekä valaistus ja teiden kunto ovat kaikkia kuntalaisia suoraan tai välillisesti hyödyttäviä investointeja. Mielestäni Vanhankirkonsiltaa ei voi lukea samaan kategoriaan.
Loppuun nostalginen muistelo; aikoinaan kun kävin Sveitsin lukiota, minä ja moni muu otti kursseja myös Yhteiskoulun lukiosta. Välitunnin aikana pystyi hyvin siirtymään koulujen välillä, ihan ilman siltaa tai mopoautoa. Pian valmistuvaa lukiota ja yleensäkin lukioiden yhdistämistä on perusteltu useista puolueista sillä, että yhdessä isossa lukiossa riittää opiskelijoita laajemman kurssivalikoiman tarjoamiseen. Kuitenkin keväällä kestävän talouden ohjelmassa kaikkien muiden puolueiden paitsi vasemmistoliiton kannattamana lukion kurssitarjontaa päätettiin pienentää 35 kurssilla.
Väkisinkin tulee mieleen satu hölmöläisten peiton jatkamisesta.
Kirjoitus julkaistu Aamupostin Lukijalta-palstalla 20.9.