Viime vuosien aikana on tehostettu, kehitetty ja myös säästetty. Niin sanottua juustohöylää on käytetty meillä Hyvinkäälläkin. Tilanne on nyt kohtuullinen, ellei jopa hyvä, joten satsaukset asukkaisiin ovat mahdollisia.
Hyvinkäällä ikääntyneiden määrä kasvaa nopeasti lähivuosien aikana. Vuonna 2015 Hyvinkäällä asui yhteensä 3 836 yli 75- vuotiasta, ja määrän ennustetaan nousevan vuoteen 2025 mennessä 5 902 asukkaaseen. Heistä noin puolet on ympärivuorokautisen hoidon tarpeessa. Nykyinen palveluasuntomäärä ei riitä takaamaan hyvinkääläisille asumispalveluja omassa kunnassa, vaan asiakkaita on 39 sijoitettuna Hyvinkään ulkopuolelle. Vuoteen 2025 paikkojen lisäinvestointitarpeen arvioidaan Hyvinkäällä olevan noin 30 hoitopaikkaa vuodessa.
Tämän Sosiaali- ja terveyslautakunnan pöytäkirjasta otetun tiedon valossa meillä Hyvinkäällä pitäisi valmistua Sahanmäen palvelukeskuksen kokoinen palvelutalo joka toinen vuosi. Muistan tästä samasta tahdista puhuttaneen jo silloin kun Kauniston laajennus valmistui. Vaikka jonotilanne ja ulkopaikkakunnille sijoitettujen vanhusten määrä on ollut tiedossa, meillä ei olla suhtauduttu asiaan riittävällä vakavuudella.
Moni varmasti nyt muistaa kaupunginhallituksen 370 000 euron lisäyksen budjettiin, jolla saadaan 15 vanhusta jonosta pois. Tämä on toki hyvä asia, mutta kuitenkin tulee muistaa, että Hyvinkäällä vanhustenhuollossa tehdyt säästöt pitkällä aikavälillä ovat aivan eri mittakaavassa, ja itseasiassa sote-lautakunnan tekemästä vuoden 2018 talousarviosta nipistettiinkin ensin 300 000€. Väkisinkin tulee mieleen valtiomme hallituksen tekemät koulutusleikkaukset. Ensin otetaan isolla kädellä ja lopulta annetaan vähän takaisin ja toivotaan kansalaisten muistin olevan tarpeeksi lyhyt.
Koska vanhusten määrä tulevaisuudessa lisääntyy, se tulee väistämättä näkymään kotihoidon asiakasmäärissä. Kuitenkin Hyvinkään talousarvion mukaan niin kotihoidon kuin omaishoidonkin asiakkaat tulisivat ensi vuonna meillä vähentymään. Tätä on vaikea uskoa, ellei sitten ole kyse asiakkuuskriteerien kiristämisestä.
Hyvinkään Vasemmisto on ehdottomasti sitä mieltä, että vaikka palveluasumisen jonoa lyhennetään ostopalveluilla ja tämä varmasti helpottaakin kotihoidon työtä, se ei riitä. Meillä pitää olla resursseja ja hoitohenkilökuntaa jopa höllentää asiakkuuskriteerejä, jotta jokainen kotona asuva ikäihminen saisi apua ajoissa silloin kun sitä tarvitaan. Vain siten voimme taata työntekijöiden jaksamisen ja kaupunkilaisillemme turvallisen vanhuuden kotona. Hyvinkään Vasemmisto on esittänyt vuoden 2018 talousarvioon lisäyksenä 10 uuden kotihoitajan palkkaamisen.
Olemme myös esittäneet, että terveyskeskuksen vastaanottotoiminnan maksut poistetaan 1.1.2018 alkaen. Terveyskeskusmaksu ei saa olla esteenä hakeutua hoitoon ajoissa. Sairauksien ennaltaehkäisy ja riittävän ajoissa hoitaminen tuovat säästöä pitkällä aikavälillä ja luovat hyvinvointia kaupunkilaisille. Meidän Hyvinkäällä tulee näyttää suuntaa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymälle.
Sosiaali- ja terveydenhuollon vastuun siirtyessä maakuntatasolle, meidän tärkeimmät päätöksemme tulevat koskemaan sivistystä ja opetusta. Sitä työtä, millä taataan hyvinvoivat ja veronmaksukykyiset kaupunkilaiset. Koulutuksella, sivistyksellä, kulttuurilla ja liikunnan mahdollisuuksilla on syrjäytymisen ehkäisyssä ja terveyden hallinnassa kiistaton merkitys. Hyvinkään Vasemmisto esittääkin, että kulttuurialan järjestöjen ja laitosten avustuksiin tullaan tekemään indeksikorotukset, jotka niistä on säästövuosina jäädytetty.
Sivistystoimelta on tullut selkeä viesti, että perusopetukseen tarvitaan lisää rahaa, jotta meillä ei ryhmäkoot kasvaisi suhteettomasti. Pienempien ryhmien eduista oppilaille on kiistatonta tietoa ja jo pelkästään henkilöstön jaksamisen kannalta ryhmäkokojen ei saisi antaa kasvaa. Hyvinkään Vasemmisto esittää perusopetukseen 350 000 euroa lisää.
Näiden yllämainittujen asioiden ohella vuoden 2018 talousarvioesityksissämme ottaisimme perintätoiminnan takaisin kaupungin omaksi työksi ja edellyttäisimme Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy:n rakennuttamaan vuosittain uusia vuokra-asuntoja. Mielestämme Sveitsin alueen tavoitteista tulee poistaa asuntotuotanto ja toisaalta Ateria- ja puhtauspalveluiden tulosalueelta henkilöstömuutoksiin viittaava lause: ”Henkilöstömäärän vähenemiseen vaikuttaa Sahanmäen palvelukeskuksen toiminnan keskeytyminen tammikuussa 2018.”
Julkaistu Aamupostissa 9.12.2017