Hyvinkäällä pidettiin 13.1. kylien esiopetusta ja varhaiskasvatusta koskeva keskustelutilaisuus. Tähän liittyvä nettikysely on auki kaupungin sivuilla 20.1. saakka. Kutsu edellä mainittuun tilaisuuteen oli lähetetty muksunetin kautta, eikä tällöin tieto tavoittanut kyläläisistä heitä, jotka ks. palveluita eivät vielä käytä, mutta tulevat käyttämään. Tilaisuudesta ei ilmoitettu myöskään paikallislehdessä. Kyseinen tiedotusmalli ei liene Hyvinkäällä mitään uutta, ja se saikin tilaisuudessa paljon palautetta kaupunkilaisilta. Toinen ihmetyksen aihe oli kuinka jälleen kerran palveluiden käyttäjien mielipidettä kysytään vasta viranhaltijoiden tehtyä esityksensä. Eikö kaikkien etu olisi ottaa kuntalaiset mukaan keskusteluun ja ideointiin jo suunnitteluvaiheessa?
Tästä huolimatta keskustelutilaisuudessa oli hyvä henki eri kylien edustajien välillä ja yhteistyö nostettiin selkeästi myös vaihtoehdoksi. Moni Kytäjäläinen ajaa Nopon läpi työmatkallaan, ja vastaavaa tapahtuu muuallakin. Myös yhteistyötä kuntarajojen yli pidettiin mahdollisena. Hausjärveläisiä lapsia asuu ihan Ridasjärven koulun ja päiväkodin vieressä ja toisaalta naapureina Hyvinkään eteläpuolella ovat mm. Kaukas, Palopuro ja Takoja Tuusulan Jokelan ja Nurmijärven Suomiehen ja Nukarin kanssa.
Nopossa tilanne on sellainen, että kylällä on sekä päiväkoti että alakoulu, mutta nyt on vaarana että esikoululaiset kuljetetaan ns. välivuodeksi muualle esiopetukseen. Tilannehan on lapsen kannalta järjetön. Esikouluryhmän alaraja on 7 oppilasta, mutta ihmetyttää miten kuuden lapsen esikoulua ei pystyttäisi kylällä järjestämään muiden palvelujen yhteydessä. Muuallakin on pystytty menestyksellä yhdistämään esiopetus koulun ja päiväkodin kanssa ilman suurempia henkilöresurssien lisäyksiä.
Yksi ratkaisu voisi olla jos Nurmijärven puolelta Herusista muutama eskarilainen ja myöhemmin kenties myös koululainen tulisi Noppoon. Nythän Herusista lapset kuljetetaan Rajamäelle, vaikka Herunen sijaitsee käytännössä Hyvinkään kainalossa. Varhaiskasvatus- ja perusopetuspaikkaa voi toki aina hakea toissijaisesti yli kuntarajojen. Mutta toissijaisuus tarkoittaa sitä, että vanhemmat vastaavat mahdollisista kuljetuksista. Erittäin harvalla on kuitenkaan mahdollisuus viedä ja hakea lapsi koulusta kesken työpäivän. Esikoululaisen kohdalla päivää onneksi voidaan jatkaa päivähoidolla vanhempien työssäoloajan, oli lapsi esiopetuksessa sitten omassa tai naapurikunnassa.
Joka tapauksessa tilanne vaatisi nyt yhteistyötahtoa kunnilta. Tahtotilasta kuulee erilaisia versioita. Hyvinkäältä kerrotaan, että Nurmijärvi ei ole ollut kiinnostunut, mutta toisaalta noppolaisen äidin selvitettyä asiaa Nurmijärven suunnalta, on vastaus ollut, että Hyvinkää ei kenties ole ollut yhteistyöhalukas. Onko niin, että kyläläisten on itse nämä asiat järjestettävä vai olisiko kaupunkien syytä nimetä yhteistyöhenkilö hoitamaan tätä asiaa ja luomaan lapsille oikeudenmukainen ratkaisu?
Riika Raunisalo
Tulevan eskarilaisen äiti
Uudenmaan Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja
Julkaistu Aamupostissa 19.1.2016